Nieuws - blog berichten

Artikelen | Nieuwsberichten

Oververhitting

Oververhitting bij honden komt helaas regelmatig voor, terwijl het bij katten zeer zeldzaam is. Honden en katten hebben onder normale omstandigheden een vergelijkbare manier om zichzelf koel te houden: als ze in contact komen met een koeler oppervlak, zoals een vloer of vensterbank, geeft hun lichaam de warmte af, voornamelijk via de voetzooltjes. Een andere manier om te koelen is door te hijgen (verdamping via de ademhaling onttrekt warmte aan het lichaam)*. Als afkoelen relatief te…

Lees meer ...

Juni chipmaand

Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd om de illegale hondenhandel tegen te gaan. Voor katten is het nog niet verplicht (tenzij uw met uw kat naar het buitenland gaat) om ze te chippen en registreren, maar wel verstandig! Want ieder jaar weer raken veel dieren zoek, nadat ze ontsnapt zijn. Gelukkig worden deze dieren ook vaak weer gevonden. Om ze weer snel terug te kunnen brengen bij hun…

Lees meer ...

Huisdieren en vakantie

Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor u, maar zeker ook voor uw huisdier. Of uw huisdier nu meegaat op vakantie of naar een oppas adres gaat; vaccineren beschermt uw huisdier tegen de belangrijkste besmettelijke ziekten. Pensions stellen vaccineren verplicht. De vaccinatie eisen verschillen per pension, vraag daarom bij de reservering naar de vaccinatie eisen. Meestal zijn de grote of kleine cocktail en besmettelijke hondenhoest vaccinatie verplicht. Het is…

Lees meer ...

Kriebelbeestjes

Het is weer voorjaar, heerlijk! Hogere temperaturen en langere dagen, dus we gaan weer meer naar buiten met onze huisdieren. Helaas neemt het risico op een parasitaire infectie daardoor ook toe. Denk aan maden bij het konijn en teken en vlooien bij de hond en kat. Om gezondheidsrisico’s voor onze dieren en onszelf te beperken, is goede preventieve anti-parasitaire behandeling aan te raden, want we willen de kans op de ziekte van Lyme bijvoorbeeld, zo klein…

Lees meer ...

Castratie

In de maand maart schenken wij extra aandacht aan de castratie van dieren. Als eerste zullen we het over de naamgeving hebben, want daarover is altijd veel verwarring. Bij een castratie worden de testikels of eierstokken (en baarmoeder) verwijderd. Bij een vrouwelijk dier wordt de ingreep vaak sterilisatie genoemd, maar dit is onjuist, want bij een sterilisatie worden de zaad- of eileider doorgehaald, waardoor het dier onvruchtbaar is. Ze staan echter nog wel aan hormonen bloot,…

Lees meer ...

Laat die tanden maar eens zien!

Februari is de maand van het gebit voor huisdieren. Op de praktijk bieden we dan gratis gebitscontroles aan en u ontvangt 15% korting op gebitsbehandelingen. Waarom gebitscontroles en -verzorging nodig is, leest u hieronder. Honden en katten Pups en kittens worden geboren zonder tanden en kiezen. Na drie weken verschijnen meestal de eerste melktanden en tussen 13 en 21 weken leeftijd wordt het gebit meestal gewisseld. Soms blijven elementen van het melkgebit te lang zitten, terwijl…

Lees meer ...

Paraveterinair Kayleigh gaat de praktijk verlaten…

Na 7 jaar bij De Vughtse Poort Dierenartsen gewerkt te hebben, gaat Kayleigh verder als onderneemster! Samen met haar partner Leon gaat ze werken op hun kalverbedrijf en in haar boerderijwinkel (boerderijwinkel-tantekay.nl), die ze in 2023 heeft geopend. Daar kan ze haar passie voor de agrarische sector combineren met het werken met mensen en dat maakt haar enorm enthousiast. We gaan Kayleigh hier missen, maar wensen haar en haar gezin erg veel geluk en succes!

Lees meer ...

Overgewicht

Een belangrijk en veelvoorkomend probleem! Minstens 35% van alle honden en katten in Nederland is te dik. Rondkijkend op straat en in de spreekkamer van een dierenarts lijkt dit percentage zelfs wel rond de 50% te liggen. Veel eigenaren vinden het wel gezellig staan, zo’n dikke rode kater, een mollig Mopshondje of indrukwekkend brede Bullmastiff. Overgewicht brengt echter grote gezondheidsrisico’s met zich mee en het is dan ook de hoogste tijd om in te grijpen. Is…

Lees meer ...

Onze assistente Femke gaat de praktijk verlaten…

Enorme liefde voor dieren, persoonlijke aandacht en fascinatie voor het functioneren van het lichaam zijn eigenschappen die Femke goed omschrijven. Daarom heeft ze zich 17 jaar geleden laten omscholen tot paraveterinair. Kort daarna kwam ze bij Beppie (Dierenkliniek Hoekstra) werken en later werd dit opgenomen in De Vughtse Poort Dierenartsen. Na 15 jaar gaat Femke nu een nieuw avontuur tegemoet. Gedreven door haar passie gaat ze verder als acupuncturist, met als doel een brug slaan tussen…

Lees meer ...

Aanschaf nieuwe hond

Als u een nieuwe hond of pup wil aanschaffen zijn er verschillende opties: Adoptie (eventueel met tussenkomst van stichting of asiel) Hond uit het buitenland Pup Wie een gezonde en sociale hond wil, moet op veel dingen letten. Zo kan een volwassen hond trauma’s hebben opgelopen (wat zich bijvoorbeeld kan uiten als gedagsproblemen) en een hond uit het buitenland kan vreemde ziektes bij zich dragen. Aanschaf pup Als u zeker weet dat een pup bij u…

Lees meer ...