Konijnen

Hoe verantwoord konijnen te houden

Een konijn kan gemiddeld 8-10 jaar oud worden. Door verkeerde huisvesting, onjuiste verzorging of voeding halen de meeste konijnen deze leeftijd echter niet… Daarom willen we u tips geven voor het verantwoord houden van uw konijnen.

Huisvesting

Om zowel lichamelijk als geestelijk gezond te blijven, hebben konijnen voldoende ruimte* en beweging nodig. Een konijn dat te weinig beweging krijgt, kan geen goede spieren ontwikkelen, geen conditie opbouwen, dik worden, darmproblemen krijgen of problemen krijgen met de voetzolen.

Konijnen zitten graag ergens in of onder, dat geeft ze een veilig gevoel. Geef ze daarom schuilplekken om zich terug te trekken, bijvoorbeeld een kartonnen doos of houten schuilhokje met aan twee kanten een opening. Dat voelt veiliger, omdat het konijn zo niet ingesloten kan worden. Zorg dat er voor elk konijn tenminste één schuilplaats is.

Geef de konijnen daarnaast speelgoed en knaagmateriaal waarmee ze zich kunnen vermaken. Knaagmateriaal heeft ook een gunstig effect op het afslijten van de tanden en kan het extra vezels bevatten. Geschikt zijn bijvoorbeeld takken van de wilg en hazelaar.

Konijnen zijn van nature schone dieren. De meeste konijnen poepen en plassen op een vaste plaats (konijnen toilet). Een geschikte bodembedekker is stro.

Voer

Konijnen zijn planteneters en hebben behoefte aan zeer veel vezels. Deze zitten vooral in hooi, verstrek dit dus onbeperkt.

In groenten zitten ook wat vezels, maar bovendien vitaminen. Wen uw konijn langzaam aan nieuwe groenten om diarree te voorkomen. Niet elke groente is geschikt, want van gasvormende groenten zoals kolen en prei, kunnen konijnen buikpijn krijgen. Witlof, andijvie, wortelloof, radijsblad en wortel zijn wel zeer geschikt. Fruit en brood zijn weliswaar lekker, maar dikmakers. Bovendien bevatten ze veel suiker, wat niet goed door het maagdarmkanaal verwerkt kan worden.

Om vitaminen en mineralen in de juiste hoeveelheid aan te vullen, zijn brokjes geschikt. De aanbevolen, maximale hoeveelheid is: 20 gram brok per kilo lichaamsgewicht konijn per dag.

Konijnen eten een deel van hun keutels, de zogenaamde blindedarmkeutels, direct uit de anus op. Hierin zitten onmisbare voedingsstoffen (vitB). Blindedarm keutels zijn zachte, glimmende trosjes van keutels die u normaal niet ziet, omdat het konijn ze opeet.

Een konijn moet onbeperkt vers water kunnen drinken. Uit onderzoek blijkt dat konijnen liever uit een bakje drinken dan uit een drinkfles.

Sociaal dier

Konijnen zijn sociale dieren, daarom kunnen ze het beste samen met andere konijnen of met andere dieren worden gehouden. Konijnen die samen opgroeien kunnen normaal goed samen leven, maar op latere leeftijd koppelen gaat niet altijd goed. Bij bijvoorbeeld de konijnen opvang wordt konijnen daten aangeboden, waardoor ze zelf een maatje kunnen kiezen om mee door het leven te gaan.

Spoed

Een konijn dat stopt met eten moet binnen 24 uur gezien worden door een dierenarts. Het is ook verstandig om een dierenarts te bezoeken als u merkt dat uw konijn voorkeur krijgt voor een bepaald voeder, keutels produceert van wisselende grootte of de kop continu scheef houdt. Het zijn prooidieren, dus ze zullen lang verborgen houden dat zij ziek zijn of pijn hebben.

Vaccinatie

Konijnen worden een maal per jaar gevaccineerd tegen myxomatose en VHD. Dit zijn virussen die zeer besmettelijk zijn en heftige klachten kunnen geven, vaak met de dood tot gevolg. De vaccinatie mag vanaf 7 weken leeftijd gegeven worden.

Castratie

Vanaf 3-5 maanden leeftijd kunnen konijnen vruchtbaar zijn. Om een ongewenst nestje te voorkómen kunnen uw dieren gecastreerd worden. Voor voedsters verkleint dit tevens de kans op baarmoederkanker, een dodelijke ziekte die vaak bij oudere voedsters voorkomt.