Oververhitting

Oververhitting bij honden komt helaas regelmatig voor, terwijl het bij katten zeer zeldzaam is.

Honden en katten hebben onder normale omstandigheden een vergelijkbare manier om zichzelf koel te houden: als ze in contact komen met een koeler oppervlak, zoals een vloer of vensterbank, geeft hun lichaam de warmte af, voornamelijk via de voetzooltjes.

Een andere manier om te koelen is door te hijgen (verdamping via de ademhaling onttrekt warmte aan het lichaam)*.

Als afkoelen relatief te langzaam gaat, kan een hond oververhit raken.

Een hond die oververhit dreigt te raken zal proberen zijn warmte kwijt te raken door extra hard te gaan hijgen met de bek wijd open. Vaak zonder effect; door het gehijg wordt het lichaam alleen maar warmer terwijl het nauwelijks tot afkoeling leidt.

Ook kunnen honden gaan kwijlen, of soms zelfs braken. Oververhitte honden zijn vaak niet goed aanspreekbaar. Aanvankelijk kleuren de slijmvliezen in de bek en de tong donkerrood tot zelfs paars. Later treedt spierverslapping op en zakt een hond ineen.

Een hond is oververhit als de lichaamstemperatuur 41 graden of hoger is.

Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt. De hersenen kunnen het slechtst tegen te hoge temperaturen en raken het snelst beschadigd.

Als het u lukt om tijdig de hond af te koelen, herstelt het dier meestal snel. Echter, als de oververhitting te lang geduurd heeft, kan er orgaanschade zijn opgetreden.

De eerste aanwijzing daarvoor is een aanhoudende sloomheid, wat wijst op een verminderde hersenfunctie. Ook de darm is erg gevoelig voor oververhitting en shock, met als gevolg bloederig-zwarte diarree.

Nieren, lever en de bloedstolling zijn vaak de volgende systemen die het begeven.

Hoe meer organen beschadigd zijn, hoe groter de kans dat de hond de oververhitting niet zal overleven.

*) Veel hondenrassen met een korte snuit, zoals de Franse buldog en de mopshond, hebben helaas ook een nauwe keel en neus. Wordt het dan warmer, en moet er veel lucht heen en weer om af te koelen, dan kan de keel gaan zwellen door de extra irritatie. Veel van deze kortneuzen krijgen het dan niet alleen benauwd, maar kunnen ook hun warmte niet meer kwijt (relatief sneller dan andere honden).