April: maand van de kriebelbeestjes
Het is weer voorjaar, heerlijk! Hogere temperaturen en langere dagen, dus we gaan weer meer naar buiten met onze huisdieren. Helaas neemt het risico op een parasitaire infectie daardoor ook toe. Denk aan maden bij het konijn en teken en vlooien bij de hond en kat.
Om gezondheidsrisico’s voor onze dieren en onszelf te beperken, is goede preventieve antiparasitaire behandeling aan te raden, want we willen de kans op de ziekte van Lyme bijvoorbeeld zo klein mogelijk maken!
Teken (die de ziekte van Lyme kunnen overdragen) zijn vanaf 7 graden Celcius actief en worden momenteel al volop gezien. Met middelen tegen teken kunt u voorkomen dat ze lang op uw huisdier aanwezig blijven, waardoor de kans op ziekteoverdracht zo klein mogelijk is.
Andere kriebelbeestjes die weer volop actief worden zijn vlooien. Ze kunnen onder andere jeuk, bloedarmoede en allergische reacties veroorzaken. Daarnaast zijn ze drager van de lintworm, waardoor de kans op een worminfectie toeneemt. Liever voorkomen dan genezen dus!
Naast lintwormen komen spoelwormen vaak voor bij honden en katten. Door uw huisdier kunt u ook besmet worden met wormen. Daarom is regelmatige ontworming (eens per kwartaal) belangrijk, ook bij volwassen dieren!
Een typisch konijnen probleem dat we in de warmere (en vochtige) periodes vaak zien is myiasis. Dat is een huidinfectie met maden. De maden(eitjes) worden door vliegen verspreid. De vliegen worden aangetrokken door bijvoorbeeld plakpoep in de vacht van het konijn. Op het moment dat het konijn ongemak laat zien, is het vaak al erg uitgebreid en pijnlijk… Er zijn verschillende middelen op de markt om konijnen minder aantrekkelijk te maken voor vliegen en eventuele maden snel te doden.
Om uw huisdier gemakkelijk van de beste preventieve zorg te voorzien, bieden we sinds kort ook VetPlan aan, zie elders op de website.