Aanschaf nieuwe hond

Als u een nieuwe hond of pup wil aanschaffen zijn er verschillende opties:

  • Adoptie (eventueel met tussenkomst van stichting of asiel)
  • Hond uit het buitenland
  • Pup

Wie een gezonde en sociale hond wil, moet op veel dingen letten. Zo kan een volwassen hond trauma’s hebben opgelopen (wat zich bijvoorbeeld kan uiten als gedagsproblemen) en een hond uit het buitenland kan vreemde ziektes bij zich dragen.

Aanschaf pup
Als u zeker weet dat een pup bij u en uw situatie past en dat u voldoende tijd heeft, dan is het uitzoeken van het ras of type hond de volgende stap.

Er zijn heel veel verschillende rassen met elk een eigen karakter. Niet elk ras past bij elke eigenaar en situatie. Er bestaan meer dan 350 verschillende erkende hondenrassen, die ontstaan zijn door gericht fokken op een bepaald type en er komen nog steeds rassen bij. In Nederland bestaat de overkoepelende organisatie Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, waarbij rasverenigingen zich kunnen aansluiten en die onder andere stambomen uitgeeft.

Veel rassen zijn vroeger gefokt voor een bepaalde functie, zoals het drijven van vee (Border Collie), de jacht op vossen (Fox Terrier) en het trekken van de slede (Husky). Het gedrag van deze honden is afgestemd op dit doel, en dat is iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een ras. Ook binnen een ras kunnen er verschillen zijn. Er zijn rassen waarbij er een speciale foklijn voor werkhonden is. De honden uit zo’n werklijn hebben dan bijvoorbeeld veel beweging nodig en zijn vaak pittiger van karakter.

Rasverenigingen kunnen veel informatie geven over hun ras en hebben vaak een lijst met nestjes en (een wachtlijst voor) pupkopers. Rasverenigingen stellen fokreglementen op om de gezondheid en het welzijn van hun ras te waarborgen, want met het fokken van bepaalde rassen is helaas ook onbedoeld geselecteerd op ongewenste kenmerken, denk aan erfelijke ziektes of afwijkingen. Ook kunnen uiterlijke kenmerken overdreven worden, waardoor de hond daar pijn of last door krijgt. Op https://www.licg.nl/honden/ kunt u vinden voor welke erfelijke aandoeningen bepaalde rassen gevoelig zijn.

Naast stamboomhonden zijn er ook veel niet-rashonden. Dit kunnen look-alikes zijn, honden die sterk op een ras lijken, maar geen stamboom hebben. Daarnaast bestaan ook kruisingen tussen meerdere rassen.

Goed aanschaf adres
Bij de aanschaf van een puppy komt veel kijken. U kunt het risico lopen een puppy aan te schaffen bij een malafide handelaar die het dierenwelzijn minder goed op orde heeft. Voorkom problemen. Check of een aantal zaken in orde zijn als u een jong hondje koopt.

Wat in orde moet zijn bij de aankoop van uw puppy:

  • De pup is niet jonger dan 7 weken. Let op: een pup uit het buitenland is niet jonger dan 15 weken. Voor sommige landen buiten de EU geldt zelfs dat de pup minstens 7 maanden moet zijn. Dit zijn landen waar een hoog risico op rabiës (hondsdolheid) is.
  • De pup is voorzien van een chip, registratie en Europees paspoort.
    Chippen en registreren is wettelijk verplicht. Elke pup moet gechipt zijn voor hij zeven weken oud is. Hij moet bij een daarvoor aangewezen portaal geregistreerd worden op de naam van de fokker/handelaar/importeur. Zo kan worden achterhaald waar de pup vandaan komt. Zonder chip, registratie en EU-paspoort mag de pup niet verkocht of overgedragen worden.
    Bekijk het chipnummer van de pup. Pups die in NL geboren zijn, moeten een chipnummer hebben dat begint met landcode 528. Rashonden (met stamboom!) hebben een chipnummer dat begint met 52814.
  • De pup is ontwormd en ingeënt.
    Pups worden normaal gevaccineerd op 6, 9 en 12 weken leeftijd. We adviseren ontwormingen op 2, 4, 6 en 8 wk leeftijd, daarna maandelijks tot 6 maanden leeftijd.

Het beste kunt u de puppy thuis bij de fokker ophalen. Dan kunt u de leefomstandigheden bekijken, en weet u dat de hond uit een goed nest komt. Bekijk de webpagina’s Stappenplan ‘Puppy via internet’ en De puppy-checklist op www.licg.nl. Deze geven een goede leidraad om uit handen te blijven van malafide hondenhandelaren.