Verantwoord huisdierbezit: Overige diersoorten
Cavia
De gemiddelde levensverwachting van een cavia ligt tussen 4 en 8 jaar. Cavia’s hebben gezelschap nodig van andere cavia’s, houd ze daarom niet alleen. Onderling hanteren ze een strikte rangorde, houd hiermee rekening als u dieren samen wilt houden.
Voeding
Cavia’s zijn planteneters en hebben een gebit met doorgroeiende tanden en kiezen. Ze zijn in het wild een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel. Verstrek daarom onbeperkt hooi en vul dit aan met wat groente (bijvoorbeeld wortelloof, andijvie, broccoli, kool, radijsblad, komkommer, paprika of witlof), brok en fruit (zoals aardbei, peer of banaan). Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en moeten dit daarom via speciaal voer binnenkrijgen. Daarnaast eten ze een deel van hun keutels direct uit de anus op, omdat hierin belangrijke voedingsstoffen zitten.
Leefomgeving
Een cavia verblijf moet groot genoeg zijn om de dieren genoeg beweging te geven en om het voor de dieren interessant te kunnen inrichten (bijvoorbeeld meerdere voerplaatsen, knaagmogelijkheden en beschutte plaatsen). Cavia’s zijn prooidieren en moeten zich kunnen terugtrekken op een beschutte plek om zich veilig te voelen. Klimmen en springen kunnen cavia’s niet goed. Ze kunnen ook geen diepte inschatten, waardoor grote hoogteverschillen risicovol zijn. De optimale omgevingstemperatuur ligt voor behaarde cavia’s tussen 18 en 21 graden Celsius.
Meer informatie
Cavia’s zijn zeer geschikt om als huisdier te houden, omdat ze meestal erg lief zijn. Zoals hierboven al duidelijk werd, hebben ze wel specifieke behoeften. Kijk voor meer informatie op https://www.licg.nl/konijnen-en-knaagdieren/cavia/ Hier is ook veel informatie te vinden over andere huisdieren.
Fret
Fretten werden traditioneel gehouden voor de jacht, in gebieden waarbij het gebruik van een geweer te gevaarlijk was voor de omgeving. In de afgelopen jaren zijn fretten steeds populairder geworden als huisdier.
De fret is een echt roofdier dat vlees eet. Ze worden gemiddeld 5-8 jaar oud. In de huid zijn talgklieren aanwezig die een sterke geur produceren die typisch is voor de fret.
Qua gezondheid zijn fretten gevoelig voor luchtweginfecties (onder andere influenza, welke ook bij mensen kan voorkomen), maag-darm infecties, oormijt en vlooien. Oudere dieren krijgen vaak last van de lever, nieren, het hart, huidtumoren en soms hormonale aandoeningen, zoals Cushing of insulinoom.
Als men niet met een vrouwelijke fret wil fokken, dan is castratie (chirurgisch of met een hormoon-implantaat) noodzakelijk om persisterende oestrus met als mogelijke complicatie ernstige beenmergsuppressie te voorkomen.
Het is ook aan te raden om mannelijke fretten te castreren, omdat dit tot een vermindering van de lichaamsgeur leidt en het maakt ze toleranter tegenover andere mannelijke fretten.
Vaccinaties
Het is verstandig fretten te laten vaccineren tegen hondenziekte op 9 en 14 weken leeftijd en daarna jaarlijks. Als fretten mee naar het buitenland gaan dan is de Rabiës vaccinatie (en chip en paspoort) verplicht.
Rat
Onze tamme rat is de gedomesticeerde vorm van de wilde bruine rat. Ratten zijn sociale, slimme knaagdieren die erg tam kunnen worden. Gemiddeld worden ze 2 jaar oud.
Huisvest ratten altijd met soortgenoten, want het zijn groepsdieren die onderlinge interactie nodig hebben. Ze slapen en spelen samen en poetsen elkaar. Samen voelen ze zich veiliger en zijn ze beter bestand tegen stress. Mannetjes laten vaak kleine druppeltjes urine achter om hun territorium te markeren.
Ratten houden van aandacht en zijn nieuwsgierig, geef ze daarom genoeg te doen. Ze kunnen zich vermaken met bijvoorbeeld zitplankjes, takken (doosjes) papieren tissues, lege wc-rolletjes, klimtouwen, trapjes, buizen en schone glazen potten. Verder knagen ze graag. Geeft ze daarom knaagmateriaal om in die behoefte te voorzien, zoals takken van wilg, hazelaar, berk of fruitbomen.
Omdat ratten omnivoren zijn, eten ze naast planten en granen ook dierlijk materiaal, zoals insecten en wormen.
Het oog- en neusvocht van ratten bevat porfyrine, een roodbruine kleurstof. Het kan daardoor soms lijken alsof de rat bloedt. Een echte bloedneus is hoogst uitzonderlijk bij ratten. Overproductie van porfyrine kan wijzen op stress of ziekte.
De meest voorkomende aandoeningen bij ratten zijn ademhalingsziekten, gezwellen van de melkklieren en huidproblemen als gevolg van parasieten, zoals mijten, vlooien en teken. Daarnaast kan afwijkende stand van de tanden problemen geven, omdat deze blijven doorgroeien.
Zoönose
Ratten kunnen het Seoulvirus bij zich dragen. Zelf worden ze er niet ziek van, maar mensen kunnen wel besmet worden. Het leidt bij mensen tot griepachtige verschijnselen, maar soms ook tot nierproblemen. Het virus verspreidt zich via urine, keutels en speeksel. Werk daarom hygiënisch en was altijd uw handen met zeep wanneer u contact met uw ratten of het rattenverblijf hebt gehad.