Honden

Advies nieuwe pup/hond

Gefeliciteerd met uw nieuwe huisgenoot! Een pup in huis brengt veel plezier, maar ze zijn ook nog kwetsbaar. Daarom willen we u in deze brief adviseren over de beste verzorging van uw nieuwe maatje.

Chippen, registreren

Sinds 1 april 2013 is het chippen en registreren van honden verplicht. Sinds 1 november 2021 moeten alle pups, geïmporteerde honden én honden die een nieuw baasje krijgen verplicht een EU-dierenpaspoort hebben. Daarnaast is een registratie bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) verplicht. Fokkers, dierenartsen, chippers en importeurs kunnen meldingen doen bij het RVO.

Als u een pup in Nederland koopt, heeft de fokker of importeur deze al geregistreerd. Bij verkoop moet de fokker of importeur de pup op zijn naam afmelden. De nieuwe eigenaren moeten de hond binnen 2 weken op hun eigen naam registreren. Heeft u hier vragen over? Wij helpen u graag persoonlijk! Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.chipjedier.nl

Parasieten

Wormen
Pups worden tijdens de dracht al besmet met wormen door de teef. Daarom is het belangrijk om jonge honden regelmatig te ontwormen. Honden bouwen ook eigen afweer op, daarom wordt de tijd tussen de ontwormingen geleidelijk opgebouwd.
We adviseren pups te ontwormen op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Vervolgens bij 3, 4, 5 en 6 maanden leeftijd. Daarna blijven we de honden gemiddeld 4 keer per jaar ontwormen, omdat mensen ook besmet kunnen worden met wormen van de hond. Door de hond te ontwormen, lopen wij minder risico op een besmetting.

Giardia
Giardia is een vervelende darmparasiet die veel voorkomt bij jonge honden, omdat zij er gevoelig voor zijn. Pups kunnen er wisselende ontlasting van krijgen, soms met slijm en bloed erbij. Giardia bevindt zich vaak in de omgeving en kan daar lang overleven. Daarom is het moeilijk te bestrijden. Als uw pup wisselende ontlasting heeft, is het verstandig ontlastingsonderzoek op Giardia te laten uitvoeren, zodat -indien nodig- een gerichte behandeling ingezet kan worden. Indien uw hond Giardia heeft, moet u extra hygiënemaatregelen toepassen, want ook mensen kunnen besmet worden.

Vlooien
Vlooien zijn kleine parasieten die kunnen voorkomen in de vacht van onze huisdieren. Ze voeden zich met bloed, waardoor jonge dieren bloedarmoede kunnen krijgen. Daarnaast veroorzaken ze jeuk bij mens en dier en vergroten ze de kans op een lintworminfectie. Ons advies is daarom om uw huisdier preventief te behandelen tegen vlooien. Hiervoor zijn diverse middelen verkrijgbaar, bijvoorbeeld tabletten, pipetten en halsbanden. Vraag er naar bij de assistente.

Teken
Teken kunnen vervelende ziekteverwekkers overbrengen. Door uw huisdier preventief tegen teken te behandelen, zult u minder teken op uw dier vinden en worden de teken snel gedood, waardoor de kans op ziekteoverdracht zeer klein is.

Vaccinaties

Bij de geboorte krijgen pups afweerstoffen van hun moeder. Dit wordt maternale immuniteit genoemd. Deze neemt na 6 weken geleidelijk af. De opbouw van eigen afweer van de pups wordt gestimuleerd door vaccinaties. Pups worden gevaccineerd op 6, 9, 12 weken leeftijd, 1 jaar leeftijd en daarna jaarlijks.
Door de vaccinaties wordt afweer opgebouwd tegen Parvo, hondenziekte, besmettelijke leverziekte en de zieke van Weil. Veel van de aandoeningen zijn virussen, waartegen geen medicijnen zijn (denk aan Corona bij ons). Daarom is het belangrijk om de kans op ziek worden na een besmetting zo klein mogelijk te maken.

Kennelhoest is een misleidende naam voor een besmettelijke hondenhoest. Honden kunnen niet alleen in kennels besmet worden met deze verkoudheid, maar elk (indirect) contact met besmette honden kan een infectie veroorzaken. Risicoplaatsen zijn onder andere uitlaatveldjes, kennels, pensions, shows, wedstrijden en hondenscholen, omdat hier veel honden bij elkaar komen.

Rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie is verplicht voor honden die naar het buitenland gaan. De vaccinatie mag vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden. Vanaf 3 weken na de vaccinatie mogen dieren de grens over. Houd er dus rekening mee dat dieren die mee op vakantie gaan ten minste 3 weken van tevoren gevaccineerd moeten zijn! Voor enkele landen gelden andere/aanvullende regels. Kijk daarom ruim voor vertrek op www.licg.nl om de invoereisen per land te checken.

Wandelen

Om overbelasting van de gewrichtjes te voorkómen, is het belangrijk om uw pup gedoseerd uit te laten. Als stelregel hiervoor hanteren we: leeftijd in maanden x 5 minuten lopen per wandeling. Deze tijd mag u dus wel meerdere keren per dag lopen. Een pup van 3 maanden mag dus wandelingen maken van 15 minuten per keer. Bij 4 maanden leeftijd mag een wandeling maximaal 20 minuten duren.

Gebit

Gebitsverzorging
Voedselrestjes, bacteriën en speeksel kunnen tandplak op het gebit veroorzaken. Wanneer dit niet tijdig wordt verwijderd, kan het uitharden tot tandsteen. Hier kunnen vervolgens bacteriën nestelen die zorgen voor een tandvleesontsteking en dat is pijnlijk. Daarnaast kunnen gebitselementen los gaan zitten en betrokken bacteriën kunnen in de bloedbaan komen, waardoor nieren, lever en hart blijvend kunnen worden aangetast. Deze schade kan onherstelbaar zijn, daarom is een goede gebitsverzorging, zoals tanden poetsen of kluiven, belangrijk.

Wisselen van het gebit
Rond de 3 maanden leeftijd beginnen pups met het wisselen van hun tanden en kiezen. Hierdoor kunnen ze slechter gaan eten. U kunt de bokken dan even weken, waardoor ze zachter worden.

Castreren

Teefjes
Als u niet met uw teefje wil fokken, is het verstandig haar te laten castreren vanwege gezondheidsredenen. Zo kan een teefje na de sterilisatie geen baarmoederontsteking meer krijgen en wordt ze niet meer schijndrachtig. Daarnaast vermindert het de kans op kwaadaardige melkklier kanker en suikerziekte.
Bij een castratie worden de eierstokken verwijderd, waardoor het teefje niet meer loops wordt. Het beste moment voor de operatie is ongeveer 3 maanden na de (eerste) loopsheid.
Cave: voor dominante teven raden we de castratie af, omdat ze feller kunnen worden zonder vrouwelijke hormonen.

Reuen
Voor reuen zijn er geen gezondheidsvoordelen aan de castratie, daarom adviseren we de ingreep alleen bij gedragsproblemen, zoals hyperseksualiteit, dominantie of weglopen. Voorhuidontsteking, het typische ‘reuen kwaaltje’, wordt wel vaak minder of verdwijnt zelfs helemaal na de castratie.

Cave: bij een angstige reu adviseren we geen castratie, omdat hij angstiger kan worden.

Huisdieren zorgverzekering

We hopen natuurlijk dat uw huisdier niet ziek wordt. Als dit wel gebeurt, of uw huisdier krijgt een ongeluk, dan kunnen de kosten al snel flink oplopen. Daarom willen we u er graag op attenderen dat er voor huisdieren ook zorgverzekeringen af te sluiten zijn. Op www.verzekerjehuisdier.nl is daarover veel informatie te vinden en kunt u gemakkelijk aanbieders vergelijken.

Vetplan

Vanaf april gaan we starten met Vetplan. Dit is een abonnement voor preventieve zorg met korting. U betaald een maandelijks bedrag waarvoor u vaccinaties, ontworming, anti- vlooien en tekenbehandeling en een extra gezondheidscontrole per jaar krijgt.
Vraag er naar bij de assistentes aan de balie.

Tips voor de opvoeding van uw pup

  • Geef een pup een rustige plek waar hij/zij kan liggen en zich terug kan trekken, bijvoorbeeld in een bench. Het vereist training voordat uw hond zich prettig voelt in een bench en goed alleen kan zijn.
  • Zet de pup buiten als hij/zij heeft geslapen, gespeeld of gegeten en beloon als hij/zij de behoefte doet. Tot een half jaar leeftijd kunnen ongelukjes voorkomen en straffen hiervoor heeft meestal geen zin.
  • Pups onderzoeken alles met hun bek. Als pups ergens in bijten wat niet mag, bied ze dan iets aan waarin ze wel mogen bijten. Straffen heeft nog geen zin als een pup nog niet weet wat hij wel/niet mag.
  • Geef pups tot 5 maanden leeftijd minimaal 3x per dag een portie voer.
  • Volg een puppycursus om uw hond te socialiseren en trainen.