Stress bij de kat
Stress bij de kat
Onze huiskat lijkt een heerlijk ontspannen vrij bestaan zonder zorgen te leiden. Toch is dat niet altijd zo. Soms hebben ze enorme stress zonder dat wij het door hebben.
Maar hoe herkent u stress bij de kat?
Hij lijkt kaal te worden onder zijn buik, binnenkant achterpoten. Maar als u dan goed kijkt zit er wel haar maar dat is heel kort afgesleten/beten. Wat gebeurt daar dan? Katten kunnen zichzelf overmatig goed gaan verzorgen. Groomen noemen we dat ook wel. Hij wast zichzelf vooral onder de buik, ze vinden het fijn, het is afleiding van datgene dat stress veroorzaakt. Maar door het vele wassen verdwijnen de haren. Meestal hebben ze geen pijn of jeuk, de huid ziet er ook mooi uit zonder korstjes, wondjes, beschadigingen. Vergelijk het eens met nagelbijten bij de mens. Ook een gewoonte die moeilijk doorbroken wordt.
Soms gaan katten in huis plassen. Dat is vaak op plekken waar ze hun territorium willen versterken. Bij voor- of achterdeur. Maar soms plassen ze ook op andere plekken. B.v. op handdoeken, bedden, de bank. Bij katten die in huis plassen willen we altijd eerst urine onderzoek doen om uit te sluiten of er niet een medisch probleem speelt. Medische klachten die plassen in huis kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld blaasontsteking of blaasgruis, maar ook nier problemen of suikerziekte.
Wordt er geen medische oorzaak gevonden voor het probleem is het stress gerelateerd.
Waar komt de stress vandaan? Misschien wel de moeilijkste vraag voor een eigenaar. Wij hebben een aantal ideeën op een rijtje gezet. Misschien dat u hier al een herkenning in vind.
– Is er sprake van lichamelijke ongemakken zoals ziekte, parasieten of klitten?
-Is er een nieuwe huisgenoot erbij gekomen of weggegaan, mens of dier?
-Is er recent iets veranderd in de inrichting in huis, bv nieuw meubelstuk of kleed.
-Is er bij de buren of in de straat iets veranderd, bv nieuwe kat?
-Staat er een verhuizing gepland, of bent u net verhuist?
-Klikt het niet meer met een huisgenoot?
-Is uw woonruimte kat vriendelijk ingericht? Zijn er genoeg verstop of rust plaatsen?
-Observeer eens welke looproutes uw katten door uw huis hebben, kunnen ze elkaar passeren zonder conflicten?
–
Wat te doen aan stress.
Wordt de stress veroorzaakt door verandering in huis, nieuw gezinslid, nieuw meubelstuk, verbouwingsherrie bij de buren dan is dat meestal iets wat weer overgaat. Maar om die periode wat fijner door te komen kunt u b.v. een Feliway® stekker gebruiken. Deze geeft bepaalde geurstofjes af genaamd feromonen. Daar word een kat relaxed van. Er is ook een voeding van Royal Canin® waar voedingssupplementen in zitten die voor een ontspannen kat zorgen. Met beide hebben we positieve ervaringen.
Wordt de stress veroorzaakt door een nieuwe kat in de buurt, en dat is heel vaak het geval. Dan is het soms al erg zinvol als de katten elkaar niet meer kunnen zien door het raam, door plakplastic aan de onderkant te plakken.
Komt de andere kat ook in uw tuin kunt u d.m.v. kippengaas een obstakel maken b.v. op de schutting om ze te weren.
Bij een verhuizing kunt u voordat de kat verhuist al met een watje langs de geurklieren van de kop te strijken en met dat watje langs de deurposten in het nieuwe huis te strijken. Daardoor ruikt het nieuwe huis al naar uw huisdier die zich daardoor sneller op zijn gemak zal voelen.
Heeft u meerdere katten en plast er 1 op andere plekken, kan het ook best wel zo zijn dat hij niet op een bak wil plassen waar al een andere kat geplast heeft. Zorg altijd dat u meerdere kattenbakken plaatst in huis, die dagelijks verschoont worden.
Tips om een nieuwe huisgenoot te introduceren of de sfeer tussen katten te verbeteren:
Komt er binnenkort een nieuwe kat bij u wonen kunt u om stress te voorkomen wel wat voorzorg maatregelingen nemen om stress te voorkomen.
- Een kitten is druk, een oudere kat heeft behoefte aan rust. Een kitten moet veel slapen, het is immers nog een baby. Maar al die prikkels zorgen voor afleiding. Zorg ervoor dat de kitten een aantal keer per dag in een bench of eigen katten kamertje een tijdje kan slapen, zo heeft uw oudere kat ook een rust moment en heeft hij/zij U even voor zich alleen.
- Zet meerdere kattenbakken in huis en maak die dagelijks schoon. Een kat gaat soms niet op een bak waar al een andere kat op heeft gezeten.
- Zorg ervoor dat er op meerdere plekken in huis kleine beetjes eten staat, dit stimuleert het jacht instinct en geeft de katten de gelegenheid om op een rustig plekje te eten.
- Zorg dat er altijd 2 soorten brokjes, grote en kleine door elkaar gemengd worden. De ene eet liever grote brokjes de ander kleine. Natvoer behoort ook tot het diner van de kat. En op meerdere plekken vers water en plaats het op/bij de looproute van uw kat. Katten eten en drinken graag uit ruime bakjes waarbij de snorharen niet tegen de rand komen.
- Maak meerdere plekjes waar ze rustig en beschut kunnen slapen.
- Heeft u veel open ruimtes in huis waar geen meubels staan, zet daar dan een obstakel neer. Katten willen elkaar soms niet passeren, en een plant, tafeltje, mand of stoeltje daar kan hij/zij achter-, onderdoor of overheen kunt lopen om de ander te ontlopen.
Mocht er onverhoopt een probleem bestaan waar geen oplossing voor gevonden wordt, kunnen wij u doorverwijzen naar een kattengedrag therapeut. En in sommige gevallen gaan we zelfs over op medicatie. Maar niet voordat we alle andere opties geprobeerd hebben.
Bij vragen mag u even bellen met de praktijk.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!