Angst voor vuurwerk en harde geluiden.
Voor onze dieren komt er weer een hele spannende tijd aan. Het jaarlijkse oud en nieuw feest, waar onze jeugd veel plezier aan beleeft is voor heel veel dieren een vervelende tijd. Zij begrijpen gewoon niet wat er gebeurd. Heel veel dieren schrikken van de knallen maar hebben er verder niet zoveel last van. Voor andere dieren is het ingrijpender en ontstaat er zoveel angst dat het niet meteen weer afvloeit naar ontspanning en in de ergste gevallen zelfs veranderd in angst voor alle harde geluiden. Ieder dier is hierin anders.
Karakter, aanleg vanuit de ouders, de eerste weken moederzorg, lichamelijke gesteldheid, maar zeker ook de reactie van zijn omgeving en eigenaren is van invloed op zijn gedrag en vorming van probleemgedrag. U kunt vanaf de puppy tijd speciale trainingen volgen om te trainen dat ze harde geluiden normaal gaan vinden. Let hierbij op dat de trainer een gediplomeerde of geaccrediteerde gedragstrainer is.
Wilt u zelf gaan trainen om uw hond te laten wennen, begin dan op tijd. Als u in oktober begint heeft u ruim de tijd om uw hond aan geluiden te laten wennen met bijvoorbeeld de cd. De cd met informatie brief is verkrijgbaar op de praktijk.
Hoe herkend u angst of stress bij uw hond?
- een angstige hond heeft de staart omlaag/ tussen zijn benen
- oren plat in de nek
- maakt zich klein
- wil weg kruipen of vluchten
- deinst of duikt in elkaar
- loopt achteruit
- trilt soms over het hele lichaam
- heeft soms grote pupillen
- onrustig heen en weer lopen
- niet willen eten
- hijgen
- lippen aflikken/ tongelen
- gapen
- uitschudden
- zichzelf krabben/ bijten in de vacht
- met 1 voorpootje omhoog blijven staan in stilstand
De effectiviteit van stress reductie door steun geven is naast een sterke sociale band is ook afhankelijk van de manier hoe uw hond omgaat met stress. Wat heel belangrijk is hierin is dat uw hond waarschijnlijk zelf aangeeft wat hij of zij prettig vind en dat u zich daarop aanpast. Wil uw hond lekker in zijn bench/mand/kleedje liggen, laat hem dan met rust. U kunt de bench toedekken met een dekekn om een veilig gevoel te stimuleren. Wil uw hond lekker tegen u aanliggen op de bank als u daar zit, ook prima. Prijs uw hond als hij tevreden bij u ligt of in zijn mand/bench. Ga niet geforceerd troostende woorden zeggen als daar geen aanleiding voor is, uw hond zal dan denken dat er echt iets heel spannends is. Doe gewoon alsof het heel normaal is wat er gebeurd.
Forceer niet dat uw hond iets moet doen omdat u denkt dat hij dat prettiger vind. Dus stuur hem ook niet weg als hij u opzoekt maar ga hem niet uitgebreid aaien als hij lekker tegen u aan ligt, als u dat normaal ook niet zou doen. En wil het dier liever alleen zijn op zijn veilige plekje respecteer zijn keuze.
Het sleutelwoord bij angst en stress bij uw dier is RELAX. Als u ontspant vindt uw dier daarin steun!
Mocht u ontzettend opzien tegen deze dagen omdat uw hond echt heel erg last heeft van zijn angst dan kan de dierenarts veilige medicatie voorschrijven die uw dier minder bang maakt op de dagen dat hij dat nodig heeft. Vraag ernaar op de praktijk!
Wij wensen u en uw dier een hele fijne relaxte jaarwisseling toe!