Alles over jeuk bij de hond
Heeft uw hond last van jeuk gaan we als volgt te werk;
Vlooienbestrijding; de jeuk zit meestal aan de achterzijde van de hond, maar een enkeling heeft overal jeuk. Er wordt gekozen voor een goed werkend middel. Kiest u voor druppels moet er om de 4 weken gedruppeld worden. Kiest u voor een tablet, dient u deze na 3 maanden te herhalen. Wij hebben ook banden die 6-8 maanden werken. Soms wordt er kort ter ondersteuning een jeuk remmend middel voorgeschreven.
Voedselallergie; blijft er ondanks de goede vlooien bestrijding teveel jeuk bestaan of heeft uw hond jeuk op specifieke plaatsen, tussen de tenen, rode liezen en oksels, pukkels over het gehele huidoppervlak of veelvuldig last van oorontsteking. Dan gaan we over op een hypo allergeen dieet. Meestal kiezen we voor een eiwitbron die het lichaam nog niet kent, of voor gehydroliseerde eiwitten. Dit zijn eiwitten die voor het lichaam onherkenbaar zijn gemaakt. Het dieet moet minimaal 6 tot 8 weken gegeven worden om een goed resultaat te zien. Het is erg belangrijk dat er in deze testfase niks anders gegeven wordt dan dit dieet. Dit moet dus ook goed gecommuniceerd worden met uw familie/oppas/pension. Soms zien we de jeukklachten even verergeren als het dier een paar weken met het dieet bezig is. Dit komt omdat het lichaam alle stoffen afvoert die het kwijt wil. Dit noemen we het zelfreinigend effect van het lichaam.
In de maand maart besteden we extra aandacht aan de diverse diëten die er zijn voor voedselovergevoeligheid en krijgt u korting op de voeding.
Atopie; mocht uw dier nog steeds niet van de jeuk afkomen kunnen we bloed gaan prikken. Dit sturen we op naar een laboratorium, wat gespecialiseerd is in allergenen. Daar gaan ze bekijken op welke stoffen het lichaam reageert. Aan de hand van deze uitslag kunnen we dan een therapie gaan starten. Bij een positieve test gaat het laboratorium alle allergenen in hoge concentratie in een flesje stoppen. Deze vloeistof gaat u als eigenaar 1 keer per maand bij uw dier inspuiten. Dit gaan wij u uiteraard leren. Uw dier krijgt op deze manier een overdosis allergenen binnen, waardoor het immuunsysteem minder gevoelig gaat reageren op de stof als uw dier ermee in aanraking komt. Ook hier zien we in het begin soms even verergering van de jeuk. Maar dit is altijd tijdelijk.
Atopie ontstaat tussen de 8e maand en het 4e levensjaar van de hond.
Deze therapie wordt inmiddels al met veel succes gegeven door meerdere eigenaren.
Een enkele keer helpt deze therapie niet voldoende en blijft er teveel jeuk bestaan. Voorheen moest zo’n hond dan levenslang prednison gebruiken om een aangenaam leven te hebben. Tegenwoordig zijn er gelukkig meer alternatieven qua medicatie. Uw dierenarts kan u hierover informeren.
Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen, stel ze gerust. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 uur en 18.30 uur.
Team Vughtse poort dierenartsen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!